Spor Bilimleri Fakültesi - sporbilimleri@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Önerileriniz için   İGÜMER
 Spor Bilimleri Fakültesi - sporbilimleri@gelisim.edu.tr

Antrenörlük Eğitimi (İngilizce)








 Sporcular İyi Yağ ile Kötü Yağı Nasıl Ayırt Etmeli?


Spor biliminin, bir sporcunun beslenmesinde yağın rolü ile çok ilgisi vardır. Sporcular genellikle vücutta farklı roller oynayan “iyi” yağ ve “kötü” yağ arasında ayrım yapma zorluğuyla karşı karşıya kalırlar.


Sporcular İyi Yağ ile Kötü Yağı Nasıl Ayırt Etmeli?
 
Spor biliminin, bir sporcunun beslenmesinde yağın rolü ile çok ilgisi vardır. Sporcular genellikle vücutta farklı roller oynayan “iyi” yağ ve “kötü” yağ arasında ayrım yapma zorluğuyla karşı karşıya kalırlar.
Sporcu Sağlığında Yağın Rolünü Anlamak
Bir makro besin olan yağ, sporcular için de önemlidir çünkü özellikle uzun saatler boyunca egzersiz yaparken onlara konsantre enerji kaynakları sağlar. Ancak tüm yağlar eşit yaratılmamıştır. İyi ve kötü yağ içeriğinin dengeli olması, sporcuların sağlıklarını korumada başarılı olmalarını sağlayacaktır. Diğer ülkelerde olduğu gibi Hindistan'da da spor bilimi, performansın artırılması ve kronik hastalıkların azaltılması için sağlıklı yağların dahil edilmesine ve zararlı yağların en aza indirilmesine odaklanmaktadır.
İyi yağlar veya doymamış yağlar avokado, fındık, tohum ve yağlı balık gibi gıdalarda bulunur. Bu yağlar kalp sağlığına yardımcı olur ve kişinin vücudunun insüline karşı hassasiyetini artırır; ayrıca dayanıklılık aktiviteleri sırasında sabit bir enerji kaynağı sağlarlar. Spor bilimi, uzun vadeli performansa ve iyileşmeye yardımcı olduğu için sporcuları iyi yağlar tüketmeye teşvik eder. Bu yağlar genel sağlık ve iyileşme için A, D, E ve K vitaminleri gibi yağda çözünen vitaminlerin emilimine yardımcı olur.
Çoğunlukla trans yağlar ve doymuş yağlardan oluşan kötü yağlar, işlenmiş gıdalardan, kızartılmış ürünlerden ve yağlı et kesimlerinden gelir. Bunlar iltihaplanmaya, kilo alımına neden olabilir ve kalp hastalığı riskini artırabilir. Spor bilimi, özellikle sporcular için yüksek seviyelerde kötü yağlarla ilişkili risklere odaklanmıştır, çünkü bunlar yavaşlık, yorgunluk ve zayıf kas iyileşmesine neden olarak düşük performansa yol açabilir. Bu sağlıksız yağlar, özellikle hız ve çeviklik gerektiren oyunlarda atletik performansı düşüren vücut yağının birikmesine de yol açabilir.
Ancak Hindistan'daki spor bilimcileri arasında artan eğilim, bir kişinin ne kadar yağa sahip olduğunun değil, hangi kalitede yağa sahip olduğunun önemli olduğunu kabul etmektedir. İyi ve kötü yağlar, bir sporcunun daha iyi bir vücut yapısına sahip olmasını, performansını artırmasını ve sakatlanma sıklığını azaltmasını sağlar. İyi yağların doğru dengelenmesi, yorucu antrenman ve rekabet altındaki sporcular için mutlak bir gereklilik olan enerji seviyelerini korur.
İyi ve kötü yağları anlamak bir sporcunun diyetinin temelidir. Spor bilimi, sporculara performansı, iyileşmeyi ve uzun vadeli sporcu sağlığını destekleyecek bilinçli seçimler yapmaları için araçlar sunar. Sporcular iyi yağlara odaklanarak ve kötü yağları en aza indirerek hem saha içinde hem de saha dışında potansiyellerini en üst düzeye çıkarabilirler.
Haberin kaynağına ulaşmak için linke tıklayabilirsiniz

https://thesportzplanet.com/how-do-athletes-distinguish-between-good-fat-and-bad-fat/